13/09/2011 19:41

BUILD: Microsoft toont Windows 8


Microsoft heeft op zijn Build-conferentie veel informatie gegeven over de opvolger van Windows 7: Windows 8. De grootste verandering in het nieuwe besturingssysteem is het feit dat de klassieke interface, die al sinds Windows 95 werd gebruikt en in de loop der tijd is aangepast, zakt naar de 2de plaats en word vervangen door Metro.

Metro wordt primair

Microsoft heeft tijdens de Build in zijn keynote veel informatie vrijgegeven waar lang op werd gewacht. Zo is er vooral meer duidelijkheid over de Metro-interface. De interface die volgens sommige gewoon voor tablets zou zijn, maar de waarheid is anders.

Na meer dat 16 jaar zet Microsoft het klassieke concept van 'windows' en de taakbalk aan de kant. De nieuwe Metro-interface, waar de voorbije maanden al het een en ander bekend raakte, blijkt dan uiteindelijk niet enkel bedoeld te zijn voor tablets. Microsoft gaat veel verder: de Metro-interface word het nieuwe startscherm voor Windows, zowel op touchscreens als niet-touchscreens. Daarmee word de Metro-interface dus het startpunt voor iedere Windows 8 gebruiker, op ieder apparaat. Metro is ook te besturen met het toetsenbord en muis.

De Windows-interface, zoals we deze allemaal kennen, zal wel nog beschikbaar zijn. Deze zakt echter naar de 2de plaats en is enkel nog bedoeld om programma's te draaien die te ingewikkeld zijn om te maken in de Metro-stijl. Daarom zal de klassieke interface ook maar een 'live tile' worden in Windows. Eerder werd ook al bekend gemaakt door Microsoft dat het thema 'Windows Klassiek' voor het eerst niet meer beschikbaar zal zijn in Windows.

Applicaties

Samen met Metro, zal Windows ook een geheel nieuw applicatiemodel krijgen. Met bijbehorende API's en ontwikkeltools. De apps die beschikbaar moeten komen voor Metro zullen altijd het volledige scherm in beslag nemen. In een filmpje van Microsoft was ook al te zien dat er ook 2 apps langs elkaar kunnen staan, zelfs als de ene binnen Metro werk en de andere binnen de klassieke interface. Verder heeft Microsoft gemeld dat de apps kunnen worden geschreven in verschillende .Net-talen, zoals C++ en C#. Zoals eerder bekend gemaakt zal een combinatie van HTML5, CSS en JavaScript ook behoren tot de mogelijkheden.

Applicatiewinkel

Windows 8 zal ook beschikken over een applicatiewinkel, hier kunnen gebruikers applicaties testen en aanschaffen. Hoeveel winst Microsoft wil ontvangen van de applicaties is nog niet bekend. Bij Windows Phone's Marketplace is die 30%.
Door Loller1 In Operating systems Bron Tweakers.net

Reacties (3)

Reageren
 1. Loller1

  Zo, ik ben weer wat nieuwsgierig naar Windows 8. Ik ga zeker de Windows Developer Preview installeren zoddra deze beschikbaar komt, al is het maar voor berichtgeving voor m'n Windows 8 topic. Ach, testen doe ik zowiezo.

  di 13-09-2011 om 20:40
 2. Webmaster

  Quote: loller1

  Zo, ik ben weer wat nieuwsgierig naar Windows 8. Ik ga zeker de Windows Developer Preview installeren zoddra deze beschikbaar komt, al is het maar voor berichtgeving voor m'n Windows 8 topic. Ach, testen doe ik zowiezo.

  Good job! Ga zo door

  di 13-09-2011 om 21:18
 3. Loller1

  Quote: webmaster

  [..]
  Good job! Ga zo door
  Microsoft zegt al op de Building Windows 8 blog dat de Developer Preview niet alle getoonde functies zal gaan bevatten. Dit, omdat het enkel voor development is bedoeld en dus vooral de API's etc.

  di 13-09-2011 om 21:53
Reageren