13/09/2011 21:16

BUILD: Windows XP is niet meer populairste


Het bijna 2 jaar geleden gelanceerde Windows 7 heeft dan eindelijk de mijlpaal bereikt: voor het eerst in vele jaren is Windows XP niet meer 's werelds meest gebruikte besturingssysteem. Windows 7 heeft deze titel vrijdag overgenomen. Dat zei Steven Sinofsky van Microsoft, hoofd van de Windowsdivisie. Dit maakte hij bekend op de eerste dag van de Build-conferentie. Daar werd ook voor het eerst Windows 8 voorgesteld met zijn nieuwe interface en functies.

Men verwacht dat de nieuwe versie van Windows volgend jaar uit zou moeten komen. Een exacte datum is er nog niet. Het was wel duidelijk dat Microsoft zijn pijlen heeft gericht op apparaten met touchscreen.

450 miljoen. Zoveel exemplaren van Windows 7 zijn er momenteel verkocht. Daarmee is Windows XP, het inmiddels 10 jaar oude besturingssysteem van Microsoft, niet meer 's werelds meest gebruikte besturingssysteem. In Belgiƫ nam Windows 7 deze titel al over in maart. Nederland volgde de maand daarop.

Windows Vista

Windows 7 moets het geflopte Windows Vista snel doen vergeten. Dit lukte Microsoft verbazend goed. Bedrijven en consumenten lieten Windows Vista massaal links liggen en wachte af op Windows 7. De rede daar achter was dat Windows Vista niet goed omging met software en randapparatuur.

De meeste problemen in Windows Vista werden verholpen met Service Packs en gewone updates, maar het slechte imago bleef bestaan. Toen Windows 7 op 22 oktober 2009 werd gelanceerd, begon het marktaandeel van Windows XP constant te dalen. Terwijl Windows 7 Professional, Enterprise en Ultimate gratis Windows XP krijgen meegeleverd als virtuele machine, word dat oude OS toch nog massaal gebruikt in het bedrijfsleven.

Windows 8

Dinsdagavond werd ook Windows 8 voor het eerst van kop tot teen getoond op de Build. Hiermee wil Microsoft verder gaan, waar ze bij Windows 7 zijn gestopt. Ze zeggen dan ook dat alle software die op Windows 7 werkt, ook op Windows 8 zou moeten werken.

Lees het artikel over Windows 8
Door Loller1 In Operating systems Bron NU.nl

Reacties (2)

Reageren
 1. Loller1

  1 jaar en iets minder dan 11 maanden heeft Winodws 7 hier dus over gedaan. Applaus, het heeft jaren geduurd, en nu is het dus eindelijk zover. Hoera!

  EDIT: Ik pleit ervoor om aan de titel nog een 'ste' toe te voegen achter populair. Want Windows XP is nog steeds populair, maar niet meer het populairste...

  Bewerkt door Loller1 op di 13-09-2011 om 21:52
  di 13-09-2011 om 21:17
 2. Tim

  Mensen die nu nog XP draaien moeten ook maar weer lekker een Nokia 3310 aanschaffen!

  Ik weet niet of je een record aan nieuwsberichten probeert te vestigen. Maar lees ze alsjeblieft eens goed na, wat ook weer deze loopt over van de typfouten...

  di 13-09-2011 om 22:45
Reageren