22/09/2011 00:24

Linux booten op Windows 8 onmogelijk


Microsoft zal wellicht enkele OEM-eisen opleggen aan fabrikanten die Windows 8-certified-PC's willen gaan leveren. En dat is hetgeen waar Linux-ontwikkelaars zich grote zorgen om maken. Het nieuwe bootproces dat veiliger is dan het oude zou namelijk verhinderen dat Linux kan worden geboot.

Met Windows 8 doet Microsoft het verouderde BIOS in de ban en vervangt het door Unified Extensible Firmware Interface (UEFI). Met dat nieuwe systeem kan het startproces sneller gaan en wordt er ondersteuning geboden voor harde schijven die van een guid-partitietabel voorzien zijn. UEFI's zorgen er ook voor dat het bootproces beveiligd kan worden.

Dat wil Microsoft gebruiken om het volledige bootproces van Windows 8 dicht te timmeren. Enkel een geldige handtekening die door een Certificate Authority is gegeven kan ervoor zorgen dat UEFI de code accepteert. Daarmee wil Microsoft voorkomen dat er zicht tijdens het booten malware nestelt in het besturingssysteem.

Microsoft wil dat secure boot altijd standaard is geactiveerd in UEFI, dit staat bij het Windows Logo-programma. De ontwikkelaars van Linux maken zich zorgen om UEFI omdat het niet duidelijk is of deze beveiligde mode kan worden uitgeschakeld. Mocht Microsoft dit verbieden in het Windows Logo-programma, dan wordt het op deze systemen onmogelijk om eender welk ander OS te draaien, zoals Linux. Dit omdat deze niet kan worden voorzien van de gevraagde handtekening. Mocht het wel mogelijk zijn om deze optie uit te schakelen, dan zou het een denkbaar scenario zijn dat Windows 8 weigert op te starten zolang de secure boot-optie niet terug wordt ingeschakeld.

Microsoft heeft echter nog niets opgehelderd over het definitieve Windows Logo-programma, ook computerfabrikanten laten niets los. Het uitsluiten van ieder ander OS zoals Linux zou voor Microsoft een aardige bijkomstigheid zijn, dat meld blogger Brain Proffitt. Zoals al eerder gemeld is het voor Linux onmogelijk om het Open Soucre besturingssysteem te voorzien van een digitale handtekening. Dit is namelijk in strijd met de GPL-voorwaarden. Daar bij komt ook nog eens dat het voor Linux-gebruikers vrijwel onmogelijk is om aan de juiste handtekening te komen.
Door Loller1 In Operating systems Bron Tweakers

Reacties (3)

Reageren
 1. Tim

  Dit duurt drie weken na de Windows 8 release en dan is het gehackt...

  vr 23-09-2011 om 14:11
 2. Loller1

  Quote: tim

  Dit duurt drie weken na de Windows 8 release en dan is het gehackt...
  Het is niet eens zeker of dit in de beta/RC/RTM/final nog altijd het geval is.

  vr 23-09-2011 om 16:00
 3. Tim

  Quote: loller1
  Het is niet eens zeker of dit in de beta/RC/RTM/final nog altijd het geval is.
  Niet dus, lees artikel @ Tweakers maar...

  vr 23-09-2011 om 20:16
Reageren