06/10/2011 12:08

Firefox gaat stil updaten


In Firefox 10 wordt de manier dat Firefox wordt geüpdate herzien: Mozilla stapt over naar automatisch en stil. Daarmee gaan ze Chrome weer achterna. Mozilla maakt op uit klachten dat zijn gebruikers gevallen van 'update-uitputting' vertonen: "In het verleden hebben we er zeer zorgvuldig voor gezorgd dat mensen weten dat er iets verandert aan hun webbrowser voordat het verandert. Vandaag de dag laten mensen ons - luidkeels - weten dat de notificaties irritant zijn en dat een stil updateproces belangrijk is", dat blogt Mitchell Baker, Mozilla-voorzitter.

Daarop geeft ze aan dat Mozilla de manier van updaten zal gaan veranderen: "De eerste set verbeteringen moet opduiken in de volgende Firefox-release, met meer verbeteringen in de komende paar maanden." Sinds versie 4, die begin dit jaar werd gelanceerd, brengt Mozilla ierdere 6 weken een major-release uit van zijn browser. De huidige planning loopt tot aan versie 13.

User Account Control omzeilen

Begin 2012 wil Mozilla de nieuwe functie hebben ingebouwd. Of het stille updatemechanisme komt in Firefox 10 (dat verschijnt op 31 januari 2012) of Firefox 11 (13 maart 2012) is nog onbekend. Dit is omdat de ontwikkelaars van Firefox nog veel werk hebben.

Dit komt voornamelijk door het in Vista gelanceerde User Account Control die eerst toestemming aan de gebruiker vraagt voordat software kan worden geïnstalleerd op een machine. De Firefox-ontwikkelaars werken aan een manier waarmee dit kan worden omzeild zodat de gebruiker slechts 1 maal voor alle updates toestemming zou moeten geven.

Add-ons

Bij de overgang naar een nieuwe versie geven plug-ins van Firefox wel eens problemen, dat probleem wordt erkent door Baker. Volgens haar is dat een van de reden waarom het huidige systeem nog vraagt om updates te mogen installeren, vanaf begin 2012 zou dat niet meer nodig zijn. Firefox zou in de nabije toekomst namelijk ook een verbeterde compatibiliteit voor zijn add-ons moeten krijgen.

Vanwegen add-ons is de jongste tellig van Firefox, versie 7, ook vlak na de release weer ingetrokken. Dit komt omdat sommige plug-ins na het installeren van Firefox 7 zomaar verdwenen, hier is ondertussen al een fix voor uitgekomen, Firefox 7.0.1.

Chrome's voetsporen

Met deze zet loopt Mozilla weer in de voetsporen van Google Chrome. Chrome installeerd namelijk al langer stil en automatisch zijn updates. De nieuwe versie van de browser wordt dan gebruikt zodra de gebruiker de browser afsluit en opnieuw opstart.
Door Loller1 In Browsers Bron webwereld.nl

Reacties (3)

Reageren
 1. Daydreamer

  Schijt irritant elke keer die updates, mag van mij wel op de background zonder last ervan te hebben. En dan bedoel ik ook dat ze niet vragen om Firefox opnieuw te starten.


  Groen Oldskool Lid
  do 06-10-2011 om 17:43
 2. Tim

  Quote: daydreamer
  Schijt irritant elke keer die updates, mag van mij wel op de background zonder last ervan te hebben. En dan bedoel ik ook dat ze niet vragen om Firefox opnieuw te starten.
  'UAC omzeilen' zoals in het nieuwsbericht omschreven, is niet eens mogelijk. Dit betekent, hiermee gaat Firefox weer Chrome achterna, dat het in de AppData van de gebruiker moet worden geïnstalleerd (ipv de 'normale' Program Files). Dus elke gebruiker van de computer zal op dat moment Firefox apart moeten installeren.

  do 06-10-2011 om 23:04
 3. Loller1

  Bij deze is Firefox dus officieëel zijn identiteit verloren.

  De stakkers van Mozilla zitten in een identititeitscrisis...

  vr 07-10-2011 om 07:06
Reageren